زعفران ماده غذایی با ارزشی است که به مقدار کم از گیاه زعفران بدست می آید . این گیاه دارای ساقه ، شش گلبرگ بنفش رنگ و سه رشته کلاله قرمز رنگ است. زعفران گیاهی چند ساله در جنوب غربی آسیا، جنوب اسپانیا و جنوب اروپا می روید.

از هر 100 تا 200 هزار گرم گیاه زعفران، حدود 5 کیلوگرم گل زعفران بدست می آید که وزن 5 کیلوگرم زعفران تازه بعد از خشک شدن به یک کیلوگرم می رسد.
مصرف زعفران موجب کاهش چربی و کلسترول خون ، آرام بخش، اشتها آور، ضد اسپاسم، پیشگیری کننده از بیماریهای قلبی و سرطان، تقویت کننده حافظه و کاهش دهنده فشار خون است.
 از گیاه زعفران در درمان بیماری آسم، بیماریهای پوستی، بیماری های چشم، عفونت ادراری، یرقان، رفع نفخ شکم ، درمان معده درد و درمان کم خونی استفاده می شود.
زعفران به هضم غذا کمک می کند و تقویت کننده معده است و به عنوان مسکن بویژه در دردهای لثه کاربرد دارد.
مصرف زعفران در پیشگیری از بروز افسردگی موثر است. این گیاه دارویی با ارزش افزایش دهنده تمرکز حواس و در پیشگیری از آلزایمر و پارکیسون موثر است.
مصرف بی رویه زعفران باعث استفراغ، کاهش ضربان قلب، خون ریزی از بینی، خون ریزی از پلک ها و لب و موجب سر گیجه، بی حالی، زردی پوست و عوارض خطرناک دیگر می شود.
زعفران را باید دور از نور و رطوبت درظروف شیشه ای یا فلزی دربسته نگهداری کرد . این گیاه در صنایع غذایی ، شیرینی سازی ، داروسازی نساجی و در صنایع لبنی کاربرد دارد.

برای بهبود عملکرد سیستم گوارش و افزایش اشتها مفید است.

از آن جا که طبیعت گرم دارد، سرفه و سرماخوردگی را درمان می کند.

نفخ و اسید معده را از بین می برد.

به شیر ولرم زعفران اضافه کنید و قبل از خواب بخورید تا خواب راحت داشته باشید.

زعفران حل شده در شیر، خشکی و خارش پوست را از بین می برد.

از آن جا که به گردش خون کمک می کند، اختلالات کلیه، مثانه و کبد را درمان می کند.

از درد قاعدگی می کاهد.

علاوه بر تصفیه خون، خاصیت ضدالتهابی نیز دارد.

ماساژ دادن لثه با آب زعفران، التهاب و زخم دهان را از بین می برد.

بررسی های اخیر نشان می دهد که زعفران دارای خاصیت ضدسرطانی است.

با اضطراب و افسردگی مقابله می کند.



زادگاه زعفران در حاشیه کویر ایران ودارای محدودیت کشت و تولید ، به طلای سرخ شهرت دارد .

زیرا در شرایط سخت زیستی پرورش می یابد .

زعفران بدلیل طعم و رنگ و عطر عالی ، کاربردهای فراوانی در تولید فرآورده های داروئی . غذائی  و شیمیائی دارد.

ایران با تولید متوسط 100 تن در سال مقام اول و اسپانیا ، با تولید 25 تن زعفران در سال مقام دوم را دارد .


 
خواص داروئی و صنعتی :

زعفران ، خاصیت کاهش چربی و کلسترول خون  و افزایش نفوذ اکسی‍زن در پلاسما را دارد ,آرام بخش . نشاط انگیز . شا دی آور و درمان درد معده است .

برای نگهداری بهینه زعفران ، باید دور از نور آفتاب و رطوبت و در جام شیشه ای انجام گیرد تا طعم ومزه و مرغوبیت آن حفظ گردد.
 

 

▪ مضرات زعفران:

مصرف بیش از حد آن در دوران قاعدگی، میزان اضطراب را افزایش می دهد.

مصرف زیاد آن باعث تغییر رنگ پوست می شود.

به علت دارا بودن طبیعت گرم ممکن است منجر به اسهال، از دست دادن آب بدن و ترشح خون از طریق ادرار شود.

مصرف آن به زنان باردار توصیه نمی شود.